LT EN RU
Naujienos

Pranešimas spaudai. Asociacija „Linava“ prašo Seimo etikos sergėtojų įvertinti Ligito Kernagio veiksmus

2012 spalio 03

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis, inicijuodamas parlamentinės komisijos tyrimą dėl vežėjų asociacijos “Linava”, galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus. Parlamentaras neinformavo kolegų, jog tyrimą inicijuoti postūmį galėjo duoti jo gyvenimo draugės Neringos Seniūnaitės darbdavių pasirašytas prašymas ištirti vežėjų asociacijos veiklą.

Šį trečiadienį, spalio 3 d. asociacija „Linava“ kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką Algimantą Salamakiną, prašydama įvertinti tokį politiko elgesį. „Manau, kad esame galimo užsakomojo parlamentinio tyrimo liudininkai. Tarp pasirašiusių kreipimąsi su prašymu pradėti tyrimus „Linavoje“ Seimo Antikorupcijos komisijai, buvo ir Rusijos geležinkelių antrinės įmonės “Transkonteiner” atstovės Lietuvoje bendrovės “Hoptransa” vadovas Valdas Buivydis, kurio įmonėje ir dirba Ligito Kernagio antroji pusė. “, – teigia Algimantas Kondrusevičius , asociacijos „Linava“ prezidentas.

Anot A. Kondrusevičiaus, stengdamasis išvengti interesų konflikto politikas galėjo nusišalinti nuo tyrimo ir apie sąsajas su Kauno transporto įmone „Hoptransa“ informuoti kitus komisijos narius, tačiau to nepadarė.

„Hoptransoje“ ir mažai žinomoje transporto asociacijoje „Baltijos vežėjai“ buhaltere-apskaitininke dirbanti L.Kernagio gyvenimo draugė N. Seniūnaitė, negalėjo nežinoti, jog jos darbdaviai – vieni aktyviausių nacionalinei vežėjų asociacijai oponuojančios grupelės, pasivadinusios „Už skaidrumą Linavoje“, aktyvistų ir rėmėjų. Vienas iš šios grupelės teiktų siūlymų vežėjams – perduoti TIR knygelių platinimą kitai organizacijai. „Gal tai yra noras perimti TIR knygelių platinimą Lietuvoje , prieš tai diskreditavus „Linavą“? – spėja A. Kondrusevčius.

Gegužę pradėjęs parlamentinį tyrimą, Antikorupcijos komisijos pirmininkas dėjo nemažas pastangas, kad prieš vežėjų asociaciją būtų pradėti tyrimai Konkurencijos taryboje, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje ir Generalinėje prokuratūroje.

Vežėjus ypač suglumino Antikorupcijos komisijos narių ir jos pirmininko primygtiniai reikalavimai Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Konkurencijos tarybai kuo greičiau pateikti duomenis apie galimus „Linavos“ finansinės veiklos pažeidimus ir galimą piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi rinkoje parduodant TIR knygeles. „Keista, kad Antikorupcijos komisijos pirmininkas bandė šioms institucijoms daryti atvirą spaudimą. Negavus reikalaujamų duomenų institucijų vadovai buvo viešai apkaltinti neveiklumu “, – politiko uolumu stebisi A.Kondrusevičius.

Asociacija daugiau kaip dvidešimt metų yra vienintelė Tarptautinės vežėjų sąjungos (IRU) įgaliotoji TIR sistemos administratorė Lietuvoje, tad kaltinti ją piktnaudžiaujant dominuojančia padėtimi rinkoje – absurdiška. Ji vienintelė turi teisę platinti TIR knygeles ir kainodarą sudaro pagal griežtai nustatytą IRU metodiką.

Asociacija „Linava“ prašys ir teisėsaugos institucijų išsiaiškinti kodėl Seimo Antikorupcijos komisija tapo vežėjų tarpusavio sąskaitų suvedinėjimo vieta ir ar nebūta šiame procese politikų korupcijos apraiškų.

Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“
atstovas spaudai Gytis Vincevičius